Nog altijd verliefd…

Waar wegen elkaar kruisen…
Stof, kilometers stof en rode aarde en een heel slechte pad… want een weg mag het niet heten.

Daar waar de boeren de weg geschraapt hebben daar is het nog het beste rijden, daar is nog nauwelijks asfalt. Het is de pad na de weg waar grote potholes en zo nu en dan nog wat asfalt is te bespeuren. Dus blij dat we dat achter ons laten, denkt Braam te voelen dat hij een lekke band heeft…
En zo begint ons avontuur naar Serolo in Wildernis Tuli Block. Voor ons de 2e keer en voor Braam en Maritha de eerste keer Tuliblock.


We stappen uit en genieten van het uitzicht, prachtig Afrika ligt aan onze voeten waar niets het uitzicht belemmert…nou ja noem het maar niets. Een jonge lokale farmer stopt om te helpen met het verwisselen van het wiel, en wij?
Hmmm wij, vrouwen, vergapen ons aan prachtig bruin gespierde benen die daar zo mooi onder dat kort Boerboel broekje uitsteken… pistool op de heup voor naderend onheil. Maritha en ik houden gepaste afstand want we zouden toch niet ten prooi willen vallen… hier in ongerept Zuidelijk Afrika.

 

Onze weg verlengen we nu met 100 km omdat we nu eerst naar Alldays gaan, zekerheid voor alles gaan we daar een andere band halen. Alldays valt me zeker niet tegen en we genieten van een lekker kopje koffie bij een plaatselijk tuincentrum met curioshop. Waar de generator zijn best doet om boven onze gesprekken uit te komen. Eindelijk komen we bij de PlatJan grensovergang waar in 2019 ze nog druk met het bouwen van de brug waren is die nu klaar en de oversteek een fluitje van een cent. We zijn de enige die op Woensdag 15 Maart op dit tijdstip oversteken.
Aan de Botswana zijde zouden we tanken… met dezelfde reden zoals de Nederlanders dat in Duitsland ook doen. Zo zie je maar in dat Zuid-Afrikaanse bloed zit ook nog dat zuinige van onze voorvaderen.

Helaas voor ons is er geen tankstation meer werkzaam er is alleen een leeg pand dat herinnert aan vervlogen tijden dat er hier een winkeltje met tankstation was. Bij Jan bouwt de spanning op of we het allemaal wel gaan redden. En natuurlijk redden we het en maken een plan voor de terugweg welke we via Bobonong gaan nemen. Meer kilometers maar dezelfde tijd, alles om die slechte pad te vermijden en te eindigen bij GroblersBridge grensovergang.

Maar eerst 3 dagen genieten van prachtig TuliBlock.

Kaarslicht
Hier geen loadshedding maar zoals dat overal in Afrika wel gebeurt, valt hier de stroom ook wel eens uit. Serolo heeft naast een back up met zonnepanelen een selfcatering cottage ‘of grid’. Wij slapen deze keer hier in plaats van in 1 van de 5 tenten.
Lekker veel ruimte is een plus maar voor mij zit het ultieme safari gevoel toch wel in een verblijf in een tent. Wij zitten dus op de zonnepanelen aangesloten maar toch brandden er kaarsjes als we arriveren…

80!

Het is Jan zijn 80e verjaardag en na een lange rit is een stuk heerlijke cake meer dan welkom, Chef Kenneth heeft zijn best gedaan en presenteert met veel elan, onder gezang van het andere personeel zijn meesterwerk.
Bij een bushdiner de volgende dag, wat voor ons toch echt heel bijzonder is en blijft, was er ook een grote kring van kaarslicht en paraffine lampen… Even heel even waan je je terug in de koloniale periode van Zuidelijk Afrika. Denk je aan de jacht op wilde dieren die hier plaats vond, iets wat nu niet meer toegestaan is maar ondanks wetten nog altijd plaatsvind.
Wij schieten alleen plaatjes, genieten van de overweldigende natuur…en de gamedrive ritten die 2 x per dag per landrover zijn.
We schieten nog altijd vol emotie bij het zien van deze schoonheid, de puurheid van het land en het altijd terug kerende verhaal dat we naar Afrika emigreerden… en wat dat met ons gedaan heeft en doet.

   

Zo nu en dan pakken we elkaars hand, kijken in elkaars ogen en voelen dat vonkje opnieuw overspringen. Het is niet altijd meer dat vuurwerk van weleer, maar een mooi warm gevoel van bij elkaar horen, weten dat de liefde daar is. Dat we elkaar het mooiste en het beste gunnen… Dat we nog altijd op weg zijn…het avontuur aangaan en daarbij prachtige ontmoetingen hebben met bijzondere mensen.

Safari
Een woord wat eigenlijk reis betekent, maar voor vele van ons verbonden is met een gamedrive.

En een gamedrive is een prachtige reis door de natuur. Het vangt eeuwen in minuten en enkele uren, brengt je terug bij de oorsprong. Maakt je klein en nederig. Doet je ogen glimmen en opent je hart voor de schoonheid van puur zijn.
Een safari is hier een reis door de natuur waarbij je dieren hoopt te zien, maar als je ze niet ziet is er toch een spanning en een zoektocht…en soms is die zoektocht in jezelf.

En altijd is daar een leermoment door kennis en ervaringen van anderen, vaak nooit vastgelegd op papier maar door verhalen gedeeld.
Wilde bloemen, struiken, bladeren en wortels, zijn ze giftig of zijn ze een medicijn. Moet je ze verdunnen en innemen of zijn ze bedoeld als kompres.

Het is allemaal zo mooi om te horen van onze gids Aron dat deze informatie nog steeds gedeeld wordt van generatie op generatie en wat zou het westen daar toch veel van kunnen leren in plaats van alle synthetische goedjes die wij gebruiken. Laten we hopen dat deze kennis nooit verloren gaat.

Tussen de ochtend en de late middag gamedrive vind ik het heerlijk om op het terras bij de waterplaats te liggen, beetje lezen en mijmeren en verbaasd zijn als de olifanten of de grootste in Afrika levende arend; de Vechtarend,  zich opeens laten zien. Het liefst ben ik er alleen, of in stilte dat is eigenlijk wat ik bedoel. Zo’n gevoel van helemaal alleen op de wereld zijn dat is zo bijzonder.

Die momenten waren er en daar heb ik intens van genoten, daar ben ik dankbaar voor en daar verlang ik naar terug. De liefde is mooi en er in vele facetten…
Happy Birthday Jan en we gaan er samen weer een mooi jaar van maken…
Tot Ziens Tuli Wilderness, Camp Serolo.

Omhul me met woorden, verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

De link naar de blog van 2019
https://zeelandhuys.co.za/2019/08/12/safari-in-tuli-block-botswana/

De link naar facebook foto’s 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3829956997230879&type=3

3 Comments

 • Spooren Marijke Reply

  Zoals steeds wat heerlijk je relaas te lezen, want opeens ben ik er ook terug, zo mooie herinneringen blijven gegrift in mijn hoofd. Zou zo mijn valies pakken en hop terug naar dit paradijs ?♥️? wat Afrika met een mens kan doen hé ?

 • Marjolein Degens Reply

  Prachtige omschrijving van jullie mooie Safari trip. Nog vele gezonde en gelukkige jaren samen xx?

  • Astrid van Zeeland Reply

   Dank je wel Marjolein, ik zie nu pas dat je een reactie gestuurd had. Veel te lang mijn Blog niet bijgewerkt, maar hopelijk vind ik er weer tijd voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *