De Tijd Voorbij…

Als ik Facebook open is het eerste bericht “Heb jij herinneringen aan een klok”?
Het staat op de tijd-lijn van Jacques en hij stelt vaak vragen aan zijn volgers en vandaag is het deze….
Soms verdenk ik hem dat hij die korte anekdotes uitbouwt tot een verhaal, gewoon gebruikt ter inspiratie.
Ik daarentegen geniet van het lezen van alle antwoorden, maar het antwoord van mij is denk ik te lang…

Het oude huis aan de Nieuwe Brouwerstraat in Oss verschijnt in mijn gedachten. Een twee onder 1 kap van 1926 meen ik me te herinneren.
De voor en achterkamer en keuken zijn 1 geworden, de oude schuur verbouwd tot keuken en daarachter de badkamer…en een fantastisch mooie grote tuin. Naast de openslaande deuren naar de tuin en terras is op een small wandje een prachtige plaats voor een antieke klok. Een plaats centraal naast de keuken ook zodat je hem vaak kunt bewonderen.

Een mooi ritueel vind ik het, het opwinden van de klok. En door de jaren heen het mechanisme kennende, loopt hij niet direct. Ik heb uitgevonden dat ik mijn vinger tegen de steun pinnetjes van de klok aan de muur moet leggen en hem dan echt een ietsje pietsie druk moet geven.
En ja hoor dan loopt hij weer…een beetje druk erop blijkt voor veel te werken maar niet voor de relatie waar ik in zit.
Onze wegen scheidden, ik ontmoet iemand anders en laat hem de keuze om terug te gaan in het huis.
De antieke klok is me helaas niet gegund…de tijden zijn verandert. 

 

 

 

 

 

 

 

 

We houden jarenlang contact en als ik op bezoek ga met mijn zoon is de peuter gefascineerd door de klok. Ik zie hem regelmatig kijken voordat hij zegt: ”Mama, het klokje tikt niet”…waarop mijn ‘ex’vriend antwoordt… “Het klokje tikt al jaren niet meer, niet sinds jouw moeder uit dit huis wegging.

En zo stond de tijd even stil… ik niet wetende wat te zeggen, wilde hem uitleggen hoe de klok wel zou werken. Hij wilde er niets van weten en op mijn vraag of ik dan de klok meekreeg omdat hij hier toch maar stil hing, antwoordt hij stellig met een Nee!
Jaren later als wij inmiddels geemigreerd zijn krijg ik een berichtje van hem…de klok is verkocht, hij wilde het me toch even laten weten.

Voor mij stond de tijd niet stil, soms tikten de seconden en minuten te snel…of duurde de uren eindeloos lang.
Mijn ritme is verandert en de klok aan de muur zou hier puur voor t mooie hangen. En hier dwaal ik even met mijn gedachten naar een liedje van Rob de Nijs.
Als herinnering aan vervlogen tijden.

Het komt allemaal weer boven bij de vraag van Jacques…’Heb jij herinneringen aan een klok’. Ja die heb ik, hele mooie herinneringen aan deze klok met een verhaal en ik hoop dat hij ergens heel rustig de tijd voorbij tikt en de uren wegslaat en daarin mooie momenten vangt.

Omhul me met woorden, verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

 

4 Comments

 • Bieke Reply

  Wat een diepzinnig verhaal hangt er aan die klok. Door dit verhaal zet je bij mij de tijd even stil. Als ik naar mijn kinderen kijk dan merk ik hoe snel die klok wel getikt heeft en dan denk ik soms van…kon ik de klok heel eventjes terugdraaien om bepaalde momenten opnieuw te kunnen beleven maar dan nog intenser.
  Mooi verhaal Astrid en zo n mooie leuke foto’s. Je bent geen haar veranderd behalve de kleur van uw haren?. Knuf ?

  • Astrid van Zeeland Reply

   Dank je wel Bieke en ook hier ligt het bureau vol fotoboeken, herinneringen ophalen. Wat is het allemaal snel gegaan, denk dat het goed is even die tijd stil te zetten en te genieten van die bijzondere momenten die achter ons liggen om daarna langzaam weer terug te gaan naar het NU.

 • Ank Reply

  Wat prachtig verteld Astrid! Volop herkenning! Tijd is een relatief begrip….. kun je ook een heel verhaal over schrijven. Soms lijkt het of ik vroeger bewuster leefde en de tijd veel langzamer ging. Je had nog meer tijd tegoed. Ik kijk weer meer naar met wie en waar ik mijn tijd “ in wil stoppen”. Grappig hoe jij weer even de tijd stil zit! Thanks!!

 • wilma Reply

  Dank voor je mooie herinnering. Weer nog een beetje verwerken. Ik ga dat ook nooit snappen Astrid dat mensen elkaar niets gunnen.
  Je kunt wel zeggen dat het meer over hem zegt dan van jou maar toch. En dan ook nog even ‘lekker’ laten weten wat er met de klok gebeurd is.
  Je volgende verhaal over mensen maakt het weer helemaal goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *