Het Ananas mysterie

 

 

Blue Waxbill

“Schat de koffie is klaar, waar ga ik hem serveren”?
Zittend in de tuin roep ik: “Doe maar op het gasten terras”. Nu het winter is het mijn favoriete stekje, geen wind zoals op het voor terras en de hele dag ergens wel zon.

African paradise monarch

Ik sleep dan ook de hele dag het zonnebed over het gras en wat fijn dat er wieltjes onder zitten. Na een relaxende buitendouche is het heerlijk even op het ligbed te liggen drogen en te genieten van de vogels. Vooral de vinken zijn er nog steeds in grote getallen.
Prachtig geluid als zo’n zwerm over je heen vliegt en je uit je droom haalt. Een beetje dagdromen hoort er toch ook bij.

 

African Fire Finch

En ik droom van een zwembad het liefst met elke dag een zwembad jongen om schoon te houden, maar Jan was me voor en bood al aan om dat te doen, terwijl ik het huis schoonmaak …jeee hoelang moet je getrouwd zijn voor een man je snapt. Ik schuif de gedachten aan zwembad met toebehoren maar voor me uit…had ook ooit eens gedacht aan een jacuzzi en zal me daar eens in verdiepen.

Bush Shrike

                                       

Wanneer straks de wijnvoorraad weer op peil is lijkt me dat ook niet verkeerd…heerlijk in een buitenbad aan een glaasje wijn. Als er wijn verkrijgbaar is want dat is dan wel de voorwaarde.

Tja gelukkig was bij mij de nood niet zo hoog om zelf aan het brouwen van bier of ‘wijn’ te gaan beginnen. Zag al dat er velen begonnen waren met het maken van ananas bier… recepten waren te vinden op het internet en het was snel gemaakt en ook nog lekker volgens zeggen. Wel oppassen voor ontploffings gevaar bij het gisten!
Wij zijn hier maar gewoon gestopt met ons 5 O’Clock drankje op de doordeweekse dagen en dat viel nog best mee ook. 
Na de schaarste van toilet papier in het begin van de corona uitbraak, het verbod op alcohol en sigaretten (die laatste zijn overigens nog altijd verkrijgbaar voor heel wat Randjes op de zwarte markt), de lege schappen waar gist zou moeten liggen. Zo zijn nu de vakken waar de ananas normaal ligt ook leeg. De groenteboer plaatste een duidelijke post op facebook dat er weer voorraad was.

Black Faced Waxbill

En wij kochten er 2…nee dat zet geen zoden aan de dijk om alcohol te maken maar volgens kenners was het wel de truck om bushbabies te lokken. Na het mislukte avontuur met de yoghurt waren we over gegaan op ananas…vers natuurlijk want die kleine apen eten niet uit blik. Of misschien toch wel….
We weten inmiddels dat ze alle bomen in de tuin gebruiken…ik heb ze ook al over de grond zien springen. Dus wanneer de zon ondergaat leggen we wat ananas in een bakje. Rond 23.00 laat Jan altijd nog even de honden buiten het hek.
En nee dat is niet gevaarlijk, het is juist veel veiliger want zo stappen we in onze tuin niet in…nou ja je weet wel.

Om die tijd kijkt hij nog even in het bakje en alle fruit ligt er dan nog, maar ’s ochtends is het weg. We gaan er vanuit dat ze ‘s nachts dan terug komen om te eten.
Tot ik net voor zonsopkomst al in de tuin ben.


Want inmiddels is het stuk tuin dat vol onkruid stond schoongemaakt , zijn de lijnen uitgezet en de planten die ik graag wilde hebben zijn geplant… nu nog heel geduldig jaren wachten tot het mooi volgroeid is.

Ik kijk dus om 6.00 in het bakje en alles ligt er nog, na het sproeien van de planten ga ik met koffie terug in bed…Jan laat de honden uit en als hij terug komt, is alles weg. Dat gebeurt zo een paar keer…
En ik geloof er niets van dat dat bushbabies zijn die na zonsopgang nog in onze tuin zijn want dit zijn nachtbeestjes.
En als je iets met zekerheid wilt weten zul je op onderzoek uit moeten of een heterdaadje hebben. Nou dat laatste was mijn plan…ik zat al vroeg verdekt opgesteld.
Langzaam komt de zon op… en nu ik zo stil zit te luisteren hoor ik de 1 na de andere vogel fluiten. Ze drinken water uit de wijnkoeler, tja, wie wil er nou niet de dag feestelijk beginnen. En lurken water met suikers uit de bloem kelkjes.

Red Crested Yellow Barbet

Een paar grote vogels kwetteren er vrolijk op los en plots zie ik iets tussen de bladeren naar beneden schieten. Hij wordt in lijf en staart geprikt door de vogel, maar dat weerhoudt hem er niet van om in het bakje te duiken.
Deze eekhoorn heeft het duidelijk gemunt op de ananas die nu al elke morgen op hem ligt te wachten.


De natuur laat zich niet dwingen en dat is maar goed ook…
Bushbabies eten hars en insecten. En misschien wel ooit ananas of yoghurt al wij zo blijven aandringen. Denk dat ze zelf wel weten wat goed voor ze is. En hoe belangrijk is het nu eigenlijk dat ik alles helder en goed kan zien.
Het is het ongrijpbare van het leven in de bush. Zo zie je iets en zo zie je niets en het zorgt ervoor dat ik alert blijf…

Stapte 3 x over het muurtje waar deze Eastern bark snake op lag, voor ik hem zag…over alert zijn gesproken, overigens is hij veilig weer uit de tuin gezet!

Eastern Bark Snake

Het ananas mysterie is opgelost en om geen klachten te krijgen leggen we zo nu en dan nog maar een stukje voor de eekhoorn neer.
De koffie liet even op zich wachten, want Jan had nog wat chatjes heen en weer met de man die het water ontkalking systeem voor ons zou fixen (lockdown betekent niet reizen dus het duurt nog even)

Melba Finch

Ik denk “Goh geen koekje bij de koffie”? Maar houd wijselijk mijn mond, ik kan het ook positief zien… Ik zit over een poosje mooi strak in de hottub… Mmm dat kun je op twee manieren lezen.

Omhul me met woorden, verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

 

4 Comments

 • wilma Reply

  Heee lieve Astrid,

  Wat een mooie foto’s weer bij het verhaal. Ja dat ‘die ananas’ niet aan te slepen was, stond hier in de krant.
  Wat een grappig verhaal. En ik kan me zo voorstellen dat je wilt weten wát er nou aan de hand is.
  Ik voel zo’n heerlijke rust uit je tekst.
  En ja, mannen niet begrijpen……

  • Astrid van Zeeland Reply

   Ja, je kent me. Vind het veel te leuk om uit te zoeken hoe of wat…en contact met de dieren te hebben. x

 • Marijke Spooren Reply

  Weer spannende dagen, momenten, dag en nacht 😉 leven is er zeker, zichtbaar al dan niet. Die slang vind ik wel.een stuk minder leuk. Mooie foto’s trouwens, gosh kijk uit naar jullie hottub, zalig, zie me er al in zitten 😜 Het ananas mysterie is dus opgelost, detective spelen ligt je wel 🍀😉 cheers op het bushleven 🥂

  • Astrid van Zeeland Reply

   Cheers Marijke, net weer met Kleyntje gesproken. Als ze allemaal wat meer aan me wennen wordt het maken van foto’s ook steeds beter. Kan ik vragen of ze stil blijven zitten x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *