An Unmarried Japanese Woman 

 

greenmarket at Greenmarket Cape Town

Van het zachte avond zonlicht, van schemer kun je nauwelijks spreken in Zuid-Afrika, loop ik een donkere hal in. De wijn-bar aan de linkerkant gaat sluiten, het restaurant en de lounge aan het einde van de gang zijn voorlopig nog open.
Ik vraag of we iets kunnen drinken en een prachtige donkere jongeman leidt me naar de met rood velours beklede banken. Het is nog stil….nou ja de beat dreunt door het etablissement …een mix van lounge muziek met iets waar ik natuurlijk nooit meer naar luister. Ik bedoelde meer stil in het aantal bezoekers… ik wil niet storen maar dat doen we het stelletje wat daar innig verstrengeld op de bank zit natuurlijk wel.

cocktail ‘An Unmarried Japanese Woman’
Citrus-infused Smirnoff Black Vodka, Christmas cake liqueur, cranberry syrup, fresh lime.

Voel me een beetje ‘Out of Place’, niet echt gekleed voor ‘the occasion’.
Na een seafood lunch aan zee en koffie op een terras aan Greenmarket, besloten we niet in de file te gaan staan naar huis, maar nog even wat te gaan drinken.
Mijn cocktail arriveert en een warme zoete geur bereikt me… een mix van oosters en westers. Moet even nadenken, maar dan herken ik gember, kruidnagel, kaneel en rijp fruit. De kleur past perfect bij de warme smaak … en bij de woorden Christmas cake likeur en cranberry…

Mijn gedachten gaan naar slanke oosterse vrouwen in prachtige kimono’s. Kleine kamers opgedeeld door kamerschermen, een privé gedeelte voor de Geisha en de welgestelde zakenman. Hun bleke witte gezichtjes, de knalrode smal gemaakte lippen en zwaar met eyeliner aangezette ogen en de prachtige stilistische manier van bewegen
Gastvrouwen die de gasten entertainen, wat een mooie en interessante cultuur. Ik probeer me het verhaal van het boek ‘leven van een GEISHA’ voor de geest te halen en herinner me flarden…

HQ
De gastdame die je hier ontvangt is een jong blond meisje in een strak blauw kanten jurkje met hooggehakte schoenen eronder. Ik heb haar met niemand contact zien maken, ze liep er gewoon mooi te zijn…wat jammer denk ik dan….
Als je zo’n baan kiest denk ik dat je graag in contact bent met je gasten, mensen die in een ontspannen stemming zijn. Gasten die uitzien naar een heerlijk diner of een bijzonder en lekker drankje. Hoe gemakkelijk is het dan om vriendelijk te zijn… en misschien een praatje te maken.

Mijn gedachten stroom naar Japan en haar Geisha’s komt op gang bij het voorzichtig nippen van mijn cocktail … het donkerode drankje met de naam: “An Unmarried Japanese Woman” past bij de sfeer van de lounge. Misschien leefde die Japanse vrouw ooit hier, werkte ze in de 17e eeuw in het pakhuis op Heritage Square. Of is ze ooit aangemeerd in de haven van Kaapstad? Stapte ze daar van de boot in haar kleurrijke hand geborduurde kimono en maakte ze zoveel indruk dat ze een drankje naar haar genoemd hebben.

Heritage Square in Kaapstad spreekt altijd tot mijn verbeelding… het mooie hotel, de restaurants, de binnenplaats met de oude wijnrank …alle straatnamen die Hollands aandoen. Midden in een moderne wereldstad, al vaak gekozen tot mooiste stad ter wereld vind je nog altijd de rijke geschiedenis van de VOC.

me

Omhul me met woorden … verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *