Zoete aardappel en een Spaans pepertje…


Alle wegen lijken naar Overijssel te leiden…we passeren op de weg richting Marken 4 afslagen die naar deze Zuid-Afrikaanse plaats leiden.

Zoveel anders dan als je in Nederland van Overijssel naar Marken zou rijden passeren we hier
wild zwijn, bobbejanen en vervet aapjes en dat allemaal zo vlak naast de farm afslag Amsterdam.

Na Moerdijk zie ik een bordje Pedi pottery, dat moet ik onthouden…
En dan zijn we ineens bij Politie bureau Appingedam, we maken wat kilometers want linksaf kun je net achter de Tin-winkel naar Luxemburg. Herkenbaar en komisch al die Nederlandse namen zo kriskras gestrooid door de Afrikaanse bushveld.

Rotsgebergte en haarspeld bochten op weg naar Mokopane, door naar Polokwane, Haenertsburg en Tzaneen…de namen veranderen net zoals het landschap en ik zie zoveel mooie plekken om een volgende keer naar toe te gaan.
Maar nu rijden we naar Greater Kruger.

Het ‘Greater Kruger’ verwijst naar 344.000 hectare beschermd gebied ten westen van het Kruger National Park dat een groter gebied biedt waar dieren in het wild vrij kunnen rondlopen. Dit land is in handen van particuliere eigenaren waardoor dit extra land wordt gebruikt voor commerciële doeleinden.
Er zijn geen hekken meer tussen het Greater Kruger en Kruger Nationaal Park, waardoor de dieren de kans krijgen om te zwerven, waardoor de druk op de vegetatie wordt verminderd en seizoens migratie weer mogelijk is. Historisch gezien was de meeste seizoens migratie in de oost-west richting, van de kustgebieden van Mozambique naar de hellingen van de Drakensbergen, dit om te profiteren van seizoensgebonden voedsel en water. Hekken en menselijke druk maken een grotere seizoens migratie van noord naar zuid helaas nog niet mogelijk.
Wij gaan naar het gedeelte dat Parsons Nature reserve heet en hier liggen verschillende lodges en tenten kampen.

Isambane Camp.
Isambane vertaald uit het Ndebele betekent; Aardvark, een nachtdier dat ik nog nooit heb gezien.
We hadden natuurlijk een lijstje wat we graag wilde spotten, maar daar kwam weinig van terecht. Maar dat doet echt helemaal niets af aan de fantastische plek en de ervaring die we er mochten hebben. Ik ben al blij met elke vogel die we spotten en het bleek dat Edward onze ‘Ranger’ ook helemaal in de wolken was bij het zien van een ‘Trompeter Hornbill’.
Elke dag een leeuw zien wordt natuurlijk ook saai, ja je zou gaan denken dat die er voor het oprapen liggen, maar volgende week is dat weer heel anders. In het kamp zelf werden we verwend met heerlijke maaltijden en persoonlijke aandacht van Ivonne en haar staff. Zo’n kleinschalig kamp is het helemaal voor mij. In de maaltijden vind je de Spaanse ‘touch’ van Ivonne terug en beiden zijn ze meer dan behulpzaam als het gaat om de dingen die een verblijf zo bijzonder maken. Want zoals we weten zit het in de kleine details die een plek tot iets speciaals maakt.

 

Elke gamedrive was mooi en vooral bijzonder door de hoeveelheid informatie en kennis die Edward met ons deelt. Je leert heel wat over het natuurgebied waar je verblijft, over de dieren maar ook over de begroeiing… wat is giftig en wat niet, sporen herkennen en volgen, maar ook informatie over erosie, behoud van natuur en het verwijderen van uitheemse planten/bomen groei. Hoeveel teken heeft een impala en waarom zitten er een paar tanden los, wat weet je van olifantenpoep en waarom maken ossenpikkers wondjes op de huid van een zoogdier. Echt weer zoveel geleerd maar nu nog alle kennis onthouden… ach we hebben google ook nog, toch?

We vertrekken met een camera vol foto’s en even zoveel plaatjes op de telefoon naar huis. Het was een heel bijzondere en fijne midweek zo met zijn 3en en een paar andere gasten.
Dank je wel Edward en Ivonne en staff, hij de meeste lieve aardige Sweet Potato en zij dat pittige Spaanse dat we kennen van een pepertje… Ik denk dat we elkaar nog wel weer eens gaan ontmoeten.

Omhul me met woorden, verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

Als je op de foto’s klikt, zie je welk beestje het is en natuurlijk waren er ook olifanten, impala’s, giraffes, waterbokken en nijlpaarden
en krokodillen en en ….dat is voor een volgende keer!
https://www.isambanecamp.com/ als je meer informatie wilt over het camp.

 

One Comment

  • Spooren Marijke Reply

    Weer fantastisch geschreven Astrid en ja geef mij ook maar kleinschalige pkekken om te verblijven. Het persoonlijk onthaal, begeleiding, info en de sfeer moeten zeker niet onderdoen voor grotere plekken. Die speciale touch maakt het verschil. Interessante info over Great Kruger ?❤ thanks !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *