2020, The Roaring Twenties zijn begonnen…

photo credit D. Du Preez – 31 december 2019

Het lijkt even voorbij te zijn, de kolen zijn gedroogd en het vuur in één van de generatoren gedoofd… Achterstallig onderhoud en slecht management en hoe kan het anders corruptie, worden naar voren gedragen als excuus. Energie centrales werken op halve kracht, nou dan doen wij er gewoon een tandje bij toch. Er zijn vast nog meer oorzaken te vinden voor het landelijke energie probleem maar we willen graag oplossingen.

Ik hoorde dat de media in Nederland er zelfs aandacht aan besteedde…de Loadshedding in Zuid-Afrika.
Het is hier dan nog allemaal niet zo erg als in Zimbabwe maar zo nu en dan is het een ‘struggle’.

Het is geel en het …stinkt

Een struggle is het zeker als je gasten hebt en je moet koken. Gelukkig hebben we toen we hier gingen wonen al besloten dat de elektrische kookplaat eruit moest en vervangen met koken op gas. Meer ook omdat ik eigenlijk niet op elektra kan koken…Nu is de vraag of we ook over zouden moeten gaan naar een gas oven dit om zo min mogelijk problemen te hebben als er geen stroom is. Ik ga er nog even over nadenken en ik heb nu nog even tijd ook.
De aanschaf van de oven lijkt me niet zo’n probleem maar de gecertificeerde gas installateur die deed ons vorige keer wel de das om…die was nog duurder dan de hele aanschaf van de kookplaat, hadden we natuurlijk niet over nagedacht.
Net voor kerstmis arriveerde er een generator die het grootste stroomprobleem gaat opvangen. Het is een lelijk geel gevaarte in de tuin dat, als hij aanstaat, ook nog eens een hoop lawaai maakt en heel vervuilend is. Maar het is zoals met elk gegeven paard…je bek houden toch?
Het positieve is dat we onder elke omstandigheid nu stroom hebben en hoe fijn is dat.

Creatief zijn en blijven

Verder wennen we wel aan de periodes dat je geen stroom hebt, je installeert een app. op je telefoon en dan check je met enige regelmaat of wacht op een berichtje dat er verandering is.
Er zijn verschillende fases van stroom onderbreking en die duren gemiddeld 2.5 uur. Variërend van 1 tot 3 keer per dag. En daar plan je je douche, toiletbezoek, afwas en was en strijk omheen. Je denkt nu misschien je kunt toch wel douchen als er geen stroom is…
Ja, dat kan maar dan heb je een pisstraaltje want de motor van de watertank gaat niet pompen zonder stroom dus er is geen waterdruk. Toilet doortrekken is dus ook maar met een heel klein beetje water als dat al lukt. Bij langdurige stroom onderbreking komt het probleem dat het water van de ‘borehole’ niet omhoog gepompt kan worden in onze watertank, maar dat is gelukkig nog niet gebeurd.
Wij kwamen op het lumineuze idee om, als we wisten dat de stroom eraf ging op die tijd, naar de winkel te gaan…aangezien dat 15 km hiervandaan is, is er in dat gebied wel stroom, dus het is er koel en we kunnen het combineren met een toilet bezoek. Als wij onze boodschap ronde gedaan hebben en op de terug weg zijn zijn die 2.5 uur al vaak voorbij. Het is hier niet even naar 1 winkel voor alle boodschappen.
Je kan hier gewoon alles krijgen… als het er is… bestellen heeft weinig zin want ze houden de boodschap niet achter en leggen alles in de schappen. Gevolg daarvan is dat iemand je vaak al voor is!

Menu aanpassen en creatief zijn en blijven het lukt tot nu toe nog steeds.
Het Oud en Nieuw menu moest op het laatste moment wel aangepast worden want als je elke week aubergines ziet dan zijn die er natuurlijk net niet op het moment dat jij ze nodig hebt. Het Mediterraan etentje werd nu opgedist met rode kool…zelfde mooie paarse kleur zullen we maar zeggen. En ook goed te pruimen, ik bedoel dat gaat ook goed bij saus met pruimen.

 

Nooit een saai moment

Dus ja de controle freak die ik ben had alles onder controle dacht ze…
Het was warm, 37 graden toen de gasten arriveerden. Gelukkig een beetje wind. Ik vond dat de tafel er mooi uitzag en de gasten genoten van de MCC en het foto moment. Ja dat blijft wel raar hoor en aan de andere kant ook weer niet want wij genieten ook nog elke dag van het fantastische uitzicht.
Ergens in de verte, boven Lephalale onweerde het, we zagen de lichtflitsen maar het waait wel over…toch?
Tussen de koude soep en het warme voorgerecht begon het zachtjes te regenen…heerlijk de temperatuur zakte en dat was prettig.

 

“Schone schijn

Om eerlijk te zijn werden we toch wel wat zenuwachtig, maar ik dacht nog gewoon relaxed blijven As, niemand in ZA maakt zich druk. We kunnen altijd nog binnen gaan zitten.
En ja hoor ik doe net de game filets in de pan en de sluizen breken open, iedereen drijf nat de tafel en bestek en de glazen waren in één klap weer halfvol. Alles moest zo snel mogelijk naar binnen en tot overmaat van ramp viel nu ook de stroom uit…ging weer aan…en uit.
De generator werd voor de eerste keer gestart maar wat een chaos in en om het huis en in mijn achterhoofd speelde al dat we stroom hadden, maar dat er iets tripte…
Heerlijk koken met een zaklamp terwijl de anderen alles ‘gezellig’ aan het maken zijn. Ik kan alleen maar denken…Laat het los!

Het was zoiets als ‘Dinner by Candle light’ van Hyacinth Bucket en ik mistte alleen nog Richard die dan dromerig om zich heen kijkt en heeeeeel rustig blijft.
Ach ‘This is Africa’ en alles komt uiteindelijk goed, de gasten gingen tevreden naar huis en wij keken naar de puinhoop in de keuken en besloten voor de tv te gaan hangen…wijntje erbij, beentjes omhoog.

Nog een half uurtje te gaan en 2020 dient zich aan.
Wat een goed idee om gasten te ontvangen op de laatste dag van het jaar, een dag die ik normaal gesproken altijd zo beladen vind.
1 Januari begon met een afwas en daarna koffie met oliebollen en een nieuwe boeking!

Omhul me met woorden, verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid 

 

16 Comments

 • Hedwig Reply

  Super leuk geschreven. Jullie hebben er weer iets moois van gemaakt ondanks regen ☔️ stroomuitval. 👍🏼😘

  • Astrid van Zeeland Reply

   knap he…ik word naarmate ik ouder word, flexibeler..heel verrassend😘

 • Marijke SPOOREN Reply

  Weer een prachtig verslag van jullie avonturen en belevenissen in OpiKopi 👌 Relax en diep inademen zoals steeds komt het altijd wel op zijn pootjes terecht ! Verwijzing naar Schone Schijn vind ik fantastisch heerlijke serie 😂 Mrs Bucket 😂

  • Astrid van Zeeland Reply

   helemaal goed xxx

 • Moni Reply

  Wat een bijzondere manier om het jaar uit te plenzen!!!!
  Maar…..het was weer een geslaagde avond! Top!!

 • Lotte Reply

  Dat noem ik nog eens spetterend het nieuwe jaar inluiden🎉😆 Ook de beste wensen voor jullie daar As! 😙😘

 • Elizabeth Verkaik Reply

  Prachtig om te lezen . Jammer dat alles in het ‘water’ viel maar alles is op te lossen en later kun je erom lachen. En het is weer een ervaring in je leven die je niet vergeet. Ook voor je bezoekers. En ik weet zeker dat ze heerlijk gegeten hebben 👍

  • Astrid van Zeeland Reply

   Elk voordeel heb zijn nadeel…en ook jij weet als geen ander hoe hard we de regen nodig hebben. Liever iets anders in mijn glas😆maar het helpt tegen de dorst en de aarde is hier dorstig!

 • Ank Reply

  De mooiste herinneringen zijn die van de onverwachte momenten waar je iets beleefd. Dat lukt jullie aardig goed, dat wordt jullie handelsmerk!! Nooit meer een probleem!! Geweldig toch? Knallend het oudejaar uit!! Happy new Year!! Groetjes Ank en Dick

  • Astrid van Zeeland Reply

   Hi hi nooit meer een probleem!…het is meer van onszelf dwingen te relativeren. En het begint nu dan toch een beetje te komen.
   Maar het klopt deze onverwachte en bijzondere momenten zijn wel de dingen waar je later nog over praat. Geniet van jullie trip en maak fantastische herinneringen met de meisjes! xxx

 • Bieke Reply

  Mooi geschreven Astrid. Ik was zo verdiept in jouw verhaal, kon mij dat precies allemaal voorstellen. Och ja, je denkt ..dit is Africa en dat is ook zo..maar als je volk krijgt en dan begint het te gieten ( ik ken ook wel een beetje de Afrikaanse buien) en dan ook nog eens zonder stroom😱😱😱😳😳😳 ik weet niet of ik relaxed zou kunnen blijven.. ik zou 1 pot zenuw zijn..vooral omdat je daar niet weet wanneer de stroom terugkomt. De enige troost die ik zou hebben is dat de bezoekers uit eigen land komen en Afrika dus kennen. Ik bewonder je voor je manier van schrijven, de tafel die elke keer zo mooi gedekt is en jouw koken die een Michelinster verdient. En ja dat geel lelijk ding.. praat er maar lief tegen voor het ook stilvalt 😁😁😂 knuf xx

  • Astrid van Zeeland Reply

   Ja het is altijd weer even tot rust komen en loslaten, uiteindelijk ligt het buiten mij. En als het niet nodig is gaat t gele gevaarte niet aan. Met de loadshedding die we nu hebben weten we precies op welke tijden er geen stroom is, nou daar kun je best omheen wassen plassen en slapen. Het verhaal wordt anders als je hier een bedrijf hebt want dan kost het natuurlijk wel klauwen met geld als de produktie stil ligt.
   This is Africa…en we zijn dadelijk weer blij als we iets krijgen wat we altijd al hadden…x

 • Astrid Reply

  Dit klinkt als de Caraïben, aanpassen, erom lachen en doorgaan. Jullie zijn duidelijk op je plek daar! Veranderende omstandigheden, dan verander je gewoon mee!. Wat denk je, zou het ooit veranderen/verbeteren daar?

  • Astrid van Zeeland Reply

   Ik kan er echt nog niet altijd om lachen, ja achteraf. Maar dat is gemakkelijk he!
   Ik denk dat je mij sneller verandert dan dit land, geeft een beetje aan hoe moeilijk dat is 😆!
   Het is vooral meegaan met de flow, leren anders te kijken naar dingen die wij allemaal voor lief nemen maar die in heel veel delen van de wereld nog lang niet normaal zijn. Vandaag vind ik het allemaal geen punt en kan ik het loslaten, maar morgen kan ik ervan door t lint gaan (bij wijze van spreken)
   Het helpt enorm bij het relativeren, bij het zoeken naar de basis en bij het loslaten en perfect willen zijn. Het doet ook direct weer denken aan waarom wilde ik naar Afrika. Keek gisteren na heel veel jaren naar de film ‘I dreamed of Afrika’ verfilming van het boek van Kuki Gallman was goed om me dat boek te herinneren. x
   Voor mij een hele goede les!

 • wilma Reply

  Dank je wel voor je belevenissen. Het is weer zo als Astrid verteld: hoe mooi alles gaat en hoe vredig. Al een beetje onrust. Dapper voornemen om je niet van de wijs te laten brengen want ik heb het toch onder controle?? De gasten snappen natuurlijk dat jullie het weer niet in de hand hebben.
  Wat zag het er allemaal prachtig uit Astrid. Zo sfeervol
  Goed van de generator joh
  En wat zijn we weer slim om gewoon naar de winkels te gaan. Voor jou is het wel belangrijk inderdaad om de juiste ingrediënten enzovoort voor je diners te scoren.
  Veel liefs vanuit Australië. Dikke kus

  • Astrid van Zeeland Reply

   Never a dull moment, zullen we maar zeggen. En wat ik niet in de hand heb daar zal ik me in de toekomst toch minder druk over gaan maken. Ik hoop dat jullie aan de goede kant van Australie zitten en niet al te veel last hebben van de branden. x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *