Alle wegen open…

                                                                                                                     Uitzicht vanaf ons terras, Cindy Wolmarans

Doos 39 is ingepakt, doos 40 bijna vol….
Maar vandaag wil ‘t niet vlotten, er speelt van alles door mijn hoofd.

Gisteren een etentje bij vrienden, vanochtend koffie bezoek…beetje chatten met deze en gene.
En dan komt er een reactie op de Blog binnen en denk ik…” Ben ik erg onduidelijk geweest in mijn schrijven”?
Misschien wel dus bij deze een wat duidelijkere uitleg….
Hoe, Wat en Waarom……..

14 Jaar geleden gingen we op vakantie naar Kenia, waar vooral IK direct verliefd werd op Afrika. Twee jaar struinen op het internet, gesprekken met mensen die al meer wisten van Afrika dan wijzelf op dat moment, heel veel samen praten, het werd wikken en wegen … En ik moest concessies doen…

In plaats van Kenia werd het Zuid-Afrika en in plaats van de bush werd het de West-Kaap. Allemaal wel overwogen beslissingen omdat we vertrokken met een zoon van 7, die we wegrukten uit zijn vertrouwde omgeving en die we veel mee wilden geven in zijn ontwikkeling zonder daarbij teveel op goede scholing in te leveren. En zo settelden we ons in 2005 in Somerset-West op een estate, iets wat voor mijn gevoel heel ver afstond van Afrika. Na een jaar vertrokken we naar het nature reserve Knorhoek in Sir Lowry’s Pass waar we 5 jaar woonden in een Kaaps Hollands huis iets wat tot de verbeelding sprak en wat op de Kaapse winters na een geweldige plek was om te wonen. Met elanden en wildebeest en impala’s kwam het al veel dichter bij de Afrikaanse droom. Maar de lekkages en het slechte onderhoud aan het huis deed ons besluiten in te gaan op het aanbod van vrienden om op hun wijn-estate te komen wonen. Die stap naar Beau Belle Farm in Stellenbosch was een goede beslissing want dat maakte ook de kans op een studieplek op één van de betere scholen in Zuid-Afrika voor Floris mogelijk.

Aan de Paul Roos, High School opleiding van Floris kwam in November 2016 een einde, hij ging 3.5 maand naar St. Lucia in Kwazulu Natal…een maand naar Kaapstad…daarna via Nederland, Spanje en Mallorca terug naar Nederland waar hij in September begon aan zijn IT studie in Eindhoven.

Inmiddels staat “Beau Belle Farm”, waar we een cottage huren, al een poosje te koop en wordt ons huurcontract niet meer verlengd…. Een vervelende periode met ontzettend veel stress, mede omdat we in de omgeving niet echt een geschikte andere woonruimte kunnen vinden.
En als je dan het weekend ziek op bed ligt dan ga je de dingen omdraaien, omdenken … positief benaderen.

Geen verplichtingen in de Kaap betekent ook dat we niet meer gebonden zijn aan deze plek. De oude droom komt weer naar boven en alle wegen liggen ineens ook weer open voor ons…

Wat als we eens dichter bij Kruger gaan wonen? Dan zitten we in de bush en kunnen een heel ander Zuid-Afrika gaan ontdekken…huis gevonden wij er naar toe, lang verhaal kort…t ging niet door want we mochten geen kamers verhuren!

Maar het was ineens wel duidelijk dat we toe waren aan een nieuw avontuur en nu dan toch in de bush.
En dan komt er iets in mij naar boven dat niet te stoppen is…
Leve het internet en de mogelijkheid om daar je droomplek te vinden…en ik vond hem… 
Ik stuitte op een huis in Lephalale /Ellisras in de provincie Limpopo 1800 km van Stellenbosch. Helemaal in de middle of nowhere op een game farm. Na wat googlen vond ik de eigenaar en dan is contact snel gemaakt, een telefoontje voor informatie en na wat heen en weer appen, praten met Jan, foto’s bekijken…inlezen in de omgeving, besloten we naar Lanseria, Johannesburg te vliegen.
Van daaruit is Lephalale 3.5 uur naar t noorden rijden. Gelegen in het Waterberg gebied, een totaal andere groene omgeving dan wat we gewend zijn. Overweldigend mooi ook! En heel veel natuur reservaten en ook een aantal Big 5 parken in de omgeving.

Die Huys OpiKopi, hier gaat wat veranderen…

De route beschrijving klopt perfect en we rijden over de mainroad van Lephalale het dorp weer uit, nemen de Marken weg en na 14 Km zien we het bord OpiKopi GameFarm, 4 Km goed begaanbare dirtroad volgt tot we bij de ingang van de farm komen. Een zandpad langs een elektrisch beveiligd hekwerk, wat na een poosje parallel loopt aan een airstrip. Dan een stukje pad stijl omhoog om op een hoger gelegen plateau te komen… We volgen de weg naar rechts, naar de game-lodge hier logeren we een paar dagen en hier ontmoeten we ook de eigenaar. De koffers in de rondavel gezet en direct maar met Elias naar het huis. Het huis is een echt bushveld huis.
Van Yellowbrick stone, ook twee binnenmuren …en nee we mogen het niet schilderen. Een keuken die niet helemaal in mijn kleurenpallet, lees smaak, valt en kleine badkamers.
Maar 4 slp kamers, een grote huiskamer/keuken met een terras over de gehele breedte van het huis en dan dat overweldigende uitzicht dat maakt alles goed. En dan had ik het nog niet over het Wild-life/Game op OpiKopi.
Het is even wennen aan de dingen die minder zijn maar ik ben er van overtuigd dat we het bijzonder sfeervol kunnen maken. De dagen die volgen spenderen we mijmerend op de stoep, meten we alles op, bedenken we wat we zouden willen veranderen en spreken dat door met de zeer sympathieke eigenaar… Inmiddels is de plaatselijke aannemer al begonnen met de kleine verbouwing. Iets dat wij als noodzakelijk zagen om onze toekomstige gasten een warm welkom te geven.

Ja, we zien er helemaal naar uit om het roer om te gooien en van het bruisende Stellenbosch naar de stilte van de Bushveld te gaan, om te zitten op onze stoep en te genieten van de zebra’s, wildebeesten, blesbokken, impala’s, waterbokken, gemsbokken en giraffes. Ik zie uit naar onze eerste gasten die inmiddels al ‘geboekt’ hebben omdat ze op doorreis zijn naar Botswana.
Oh ja dat was ik nog helemaal vergeten te zeggen, we wonen op minder dan een uur rijden van Botswana dus dat willen we in de nabije toekomst natuurlijk ook gaan ontdekken.
En verder heb ik allerlei plannen, maar eerst maar eens inrichten en settelen, de rest volgt dan wel weer vanzelf!

Omhul me met woorden… verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

Nieuw Adres:
Die Huys OpiKopi,
OpiKopi Game Range,
Jacobsloop
P.O. Box 604
0555 Lephalale/Ellisras
Limpopo
South Africa

 

4 Comments

 • Ans Reply

  Geweldig Astrid en Jan, prachtig om jullie je dromen te zien verwezenlijken.
  Ik gun jullie weer alle goeds op jullie nieuwe avontuur en we hopen onze droom, nogmaals naar Zuid-Afrika te mogen gaan, ook nog eens te laten gebeuren.
  Heel veel succes met de overhuizing en het settelen. Lieve groet, gerard en ans zxx

 • Daniel Wijsbroek Reply

  Hoi lieve Astrid en Jan, geweldig interessant verhaal! Het leven is een groot avontuur en jullie hebben de uitdagingen aangenomen! Ik wens jullie alles van het beste en hoop zeker een keer op bezoek te komen. Voorspoed lieve vrienden!

  • Astrid van Zeeland Reply

   Lieve Daniel, dat op bezoek komen daar houden we je aan!
   Jij als wandel en hike liefhebber zult de omgeving vast al kennen, dus je weet hoe mooi het er is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *