Van Sterren en Vuurvliegjes

IMG_20151102_225713-001

Afrikaanse klanken
De ondergaande zon kleurt
de bergen rond Stellenbosch rood
We dansen net als de vuurvliegjes
Onder een hemel van sterren
Een Afrikaanse hemel
waarin sterren gaatjes lijken
en stemmen sterren zijn

 

♪African sky blue, soon a new day will be born
African sky blue
African sky blue, will you bless my life?♪

Het is ’woordfees’ in ons dorp…
Dit jaar hebben we heel wat minder optredens geboekt dan voorheen.
Maar wel kaartjes voor optredens waar echt mijn hart ligt.
Dus de vrijdag avond was voor Johnny Clegg en op zondag ging ik met mijn ‘soulsister’ naar een toneelstuk over Ingrid Jonker. 

 

IMG-20151211-WA0054-001

De poetry van deze Zuid-Afrikaanse schrijfster is verwerkt in toneel tekst en muziek, het optreden werd verzorgd door een Belgische cast en zo vloeide Nederlands, Vlaams, Zuid-Afrikaans en Engels in en door elkaar… voor mij leek dat allemaal heel gewoon… voelde haast als een verlengstuk van mezelf, dan denk ik dat iedereen zo denkt en praat. Maar alleen in mijn hoofd is het zo verwarrend…het spelen met tekst in verschillende talen. Dus als ik na een paar minuten het gezicht van mijn vriendin steeds bedenkelijker zie kijken, begrijp ik dat ik al een hele poos in het Nederlands tegen haar praat…we moeten er om lachen want het betekent ook dat ze zo dicht bij me staat dat ik haar in mijn moedertaal aanspreek.

Het toneelstuk was prachtig en bijzonder ook, het gedeelte dat over Apartheid ging emotioneel.

Black Butterfly is een film over het leven van Ingrid Jonker, met in de hoofdrollen Carice van Houten en Jeroen Krabbé, die wil ik nu nog eens opnieuw gaan kijken… maar eerst wil ik langzaamaan haar brieven en schrijfstijl in me opnemen… de brieven die de sfeer van een relatie hebben … brieven die na jaren een affaire blootgeven. Misschien dat het lezen van haar werk ook meer idee gaat geven over waarom ze tot zelfmoord is gekomen… wat haar tot deze beslissing deed komen…verdwijnen in het water. Ik heb onderaan een link gemaakt naar een Nederlandse documentaire over haar leven…

We praten nog wat na bij Lourensford en bedenken dat … ook al is het lang geleden… het moeilijk moet zijn voor dochter Simone, die daar opnieuw het verhaal over het leven van haar moeder hoort en ziet. En dan komt Simone op het podium om een gedicht voor te dragen… sterk en krachtig is haar Afrikaanse tongval en ik kan me voorstellen dat dit de stem van haar moeder zou zijn.

 

Korreltjie sand 

Korreltjie korreltjie sand 
klippie gerol in my hand 
klippie gesteek in my sak 
word korreltjie klein en plat
Sonnetjie groot in die blou
ek maak net ‘n ogie van jou 
blink in my korreltjie klippie 
dit is genoeg vir die rukkie 
Kindjie wat skreeu uit die skoot 
niks in die wêreld is groot 
stilletjies lag nou en praat 
stilte in Doodloopstraat
Wêreldjie rond en aardblou
korreltjie maak ek van jou 
huisie met deur en twee skrefies 
tuintjie met blou madeliefies
Pyltjie geveer in verskiet
liefde verklein in die niet 
Timmerman bou aan ‘n kis 
Ek maak my gereed vir die Niks
Korreltjie klein is my woord
korreltjie niks is my dood
Ingrid Jonker

♪African sky blue, soon a new day will be born
African sky blue
African sky blue, will you bless my life?♪

floris

 

Ja, ik voel me gezegend … als ik een berichtje krijg of we kunnen skypen omdat er iets getoond moet worden…en dat blijken tickets naar Zuid-Afrika te zijn!
Ik voel me gezegend als ik een berichtje krijg of ik een paar uur op de meest fantastische plek zou willen werken, met een product waar ik helemaal in op kan gaan.
Ik heb fantastische mensen om me heen… die me ruimte en vrijheid geven, die me helpen om mijn dromen te verwezenlijken.
Ik ben een gezegend mens dat ik met woorden mag stoeien, emoties beleef en die kan delen. Dat er vrienden zijn die me begrijpen… of daar in ieder geval een poging toe doen…

African sky blue you blessed my life!

Ik zag voor het eerst in het donker
ontelbare vliegjes,
niet omdat ze zo indrukwekkend zijn
…maar het is het licht
dat ze aantrekt
wat ze beschijnt
dat ze zo bijzonder maakt
… de bundel van licht
die ons even een sterretje laat zijn

 Maart 2016, Astrid

 

Omhul me met woorden … verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

 

Nederlandse documentaire over Ingrid Jonker

As jy weer skryf  liedje … Chris Chameleon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *