Levensgeluk met een doel…?

 Riversafari on the Limpopo

“Stel jij jezelf doelen?” lees ik net op wereld vrouwen…
Het liefst zou ik zeggen: “Nee ik laat de dag komen en dan zie ik wel”, Heel veel dagen gaat het ook zo, maar meestal is mijn leven een aanéénrijging van dingen die op mijn pad komen. Daar sla ik overigens wel eens links of rechts voor af… het geluk een beetje helpen mag ook toch?
Maar doelen stellen? … ja hele lijsten maak ik met dingen die nog gedaan moeten worden.
Het zijn geen levens doelen, maar het één beïnvloed wel het ander. Dus toen Floris kwam (voor insiders Flo) had ik ook al keurig mijn lijstje klaar met dingen waar ik hulp bij nodig had of wat ik gewoon graag door hem zou laten doen. Het meeste, nee eigenlijk alles had betrekking op het internet gebeuren, een nieuwe website en wat is het heerlijk dat echt bijna alles van het lijstje ook binnen 2 weken afgerond is. Al die dingen hadden natuurlijk betrekking op een doel…het doel dat heet een ‘kamer verhuren’.
Zo op het eerste gezicht en gevoel geen levensdoel, maar dat zou het wel kunnen worden als ik hier alleen zou komen te zitten. Nu is het vooral dat delen wat wij mooi en fijn vinden in Zuid-Afrika, contact houden met mensen, zorgen, interactie en vooral blijven leren van en met elkaar.

Het doel dat alles perfect moet zijn dat is wel een beetje een dingetje, hoe graag zou ik niet wat relaxter zijn… ik zie ook wel in dat het mezelf en anderen soms tot waanzin drijft.
Dus met Floris in huis was het doel: ‘To go with the Flo(w)’, niet helemaal gelukt moet ik eerlijk bekennen maar het doel was er! En het was heerlijk om na een jaar weer zoveel uren samen door te brengen. De eerste dagen weer naar elkaar toe groeien, want hij is het natuurlijk wel gewend om alleen zijn ding te doen…maar de balans was er snel, het voelde weer als vanouds, iets wat het afscheid meer intens maakte dan vorig jaar. Onverklaarbaar, veel theorieën op losgelaten maar ‘Het is wat Het is’, pijnlijk en verdrietig!
En alsjeblieft kom nu niet met de woorden:” Dat wist je van te voren”, want ja dat wist ik….en het is fantastisch dat het allemaal zo kan, ook dat is waar.

African light…

Maar ik zit nu even in het NU moment en het nu-moment is pijnlijk. Terwijl ik dit schrijf, zit hij in het vliegtuig onderweg naar Nederland. Vol nieuwe plannen net als wij… en zien we alweer uit naar volgend jaar. Hij wordt dan 21, mooi doel om te zien of we het samen met hem kunnen vieren.

Stel jij jezelf doelen? Dat was de vraag en daar kan ik volmondig Ja op zeggen…Bij de toevallige ontmoeting tussen Jan en mij, had ik voor een eventuele nieuwe relatie me ook al doelen gesteld, om vorige valkuilen te vermijden.
Toen ik Afrika gezien had en in mijn hart had gesloten was het doel er te gaan wonen. Waar en hoe werd door het lot en de mensen die ik leerde kennen bepaald…
Zeelandhuys at Die Huys OpiKopi was geen doel, maar ontstond door een samenloop van omstandigheden op een moment dat we toe waren aan een verandering, een nieuw doel in het leven.

Selfie on our last day together…

Maar…Het grootste doel in mijn leven is dat ik aan het einde van de rit kan zeggen, ik heb nergens spijt van, ik heb gedaan wat binnen mijn mogelijkheden ligt en ik heb genoten van mijn leven…en hopelijk heb ik dat ook een beetje doorgegeven aan degene die ik dan achter laat.
‘Ga voor je dromen’, omdat ik weet dat het mogelijk is.
Ik vind dat dat een mooi doel is en soms moet je daar in geestelijke of lichamelijke zin hard voor werken en soms is mijmeren en achterover zitten; liefde, rust, ruimte en ideeën tot je laten komen genoeg om je mee te laten nemen in de flow…
De “Flow” die jou leven bijzonder en gelukkig maakt!

Ik denk even aan mijn Flo, die nu haast letterlijk van me wegstroomt zijn eigen levensader creëert, maar als het goed is altijd terug zal keren naar de bron. Dat sprankelende ontstaan, een doel in mijn leven.

Omhul me met woorden… verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

6 Comments

 • Cissy Reply

  Weer zo mooi geschreven. Ik vraag me af: hoe zal een boek van jouw er uit zien en welk gevoel zal dat bij me oproepen. Voor mijn idee is er een auteur in je verscholen. Heerlijk om te lezen. Gr. Uit t Brabantse

  • Astrid van Zeeland Reply

   Dank je wel Cissy, dat boek ja…. nog even hier de puntjes op de i en dan weer de rust vinden om te schrijven. Het komt er ooit…als ik wat zekerder van mijn zaak zou zijn zou het er al geweest zijn. Ook iets wat je vanuit je jeugd meekrijgt en echt jaren duurt voor het uit je systeem is…maar de blog is een heerlijke manier van communiceren!

 • wilma Reply

  Dank voor je mooie woorden: ze geven jouw strijd met jezelf zo mooi weer. Wat ben je toch een sterke vrouw. Wat heb je allemaal bereikt ! En Jan die met je meegaat. Oké niet altijd makkelijk maar jullie redden het toch maar mooi. Nu samen Floris loslaten. Ieder op Zijn / haar eigen manier het proces doorgaan.
  Je wilt je kind gelukkig zien. Ja toch? En dat is het belangrijkste waardoor jij weer kracht krijgt en verder kunt met je leven en jullie leven …

  • Astrid van Zeeland Reply

   Dank je wel Wilma, het is een fantastische levensreis enook bijzonder dat ook dit nu weer op ons pad komt!

 • Nicolette Reply

  Wat een duidelijk verhaal met hele mooie gevoels gerichte woorden. (Bij wereldvrouwen, heb ik altijd meer het gevoel, dat bij de meesten, het doel eerder de carriere is). Hier lees ik meer op het leven gerichte doelen.
  Fantastische doelen, waarvan sommigen al bereikt zijn en andere wel of niet gehaald zullen worden.
  (Ondanks de af en toe weemoed, die ik tov mijn 3 zonen heb, vooral wanneer ik weer als moeder afscheid moet nemen, ben ik stilletjes trots op de nodige doelen die ik bereikt heb)….en daar ik jullie al een poosje volg, vind ik dat ook jij heel trots kan en mag zijn.👍

  • Astrid van Zeeland Reply

   Nicolette, je begrijpt me helemaal, het maakt niet uit wat en hoe je het doet als je er maar een goed gevoel bij hebt en als het je maar voldoening geeft. Als je openstaat, komt er van alles op je pad en dan is het aan jou de keus of je die weg kiest. Zorgen voor je kinderen, zien dat ze gelukkig zijn (goed terecht zijn gekomen) kan een heel mooi levensdoel zijn…ik ben er de laaste jaren achter gekomen dat ik zelf ook weer uitdagingen nodig had. Het gaf voldoening om deel te zijn van iets anders dan mijn huishouden en ik heb er weer veel van geleerd, wat weer tot iets anders leidt…
   Stilletjes trots zijn, dat is heel mooi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *