Hou van mij zoals ik ben…

“Nee, echt is dat zo?” maar dat wist ik helemaal niet… Jan kijkt me aan met een vragend gezicht en de ambtenaar van de burgerlijke stand zie ik denken…

Iets langer dan 25 jaar geleden kwamen deze woorden uit mijn mond, toen de ambtenaar van de burgerlijke stand in Veghel Jan vroeg of het klopte dat hij eerder getrouwd was met Loeki en daarna met Rita…
Ik reageerde verschrikt en ik weet hoe ik dat moet doen, want ik had die uitdrukking vaker gezien op de gezichten van vrienden en familie.
De eerste schrik die ik op hun gezicht zag, was het moment dat ze zagen dat ik een relatie met een 21 jaar oudere man had en daar boven op kwam dan, dat hij al 2 keer getrouwd was ….
Er waren mensen die hun angst durfden uit te spreken. Of ik niet bang was dat hij ook nu de benen zou nemen. Het gekke was dat ik in die tijd nauwelijks angst voor het onbekende kende. Zal met de leeftijd te maken hebben gehad….

Bij het zien van mijn verschrikte reactie, na haar opsomming van namen en jaartallen, leek de ambtenaar van haar stuk gebracht. Maar ik moest te snel lachen. En toen ik haar vroeg wat ze gedaan zou hebben als ik het echt niet had geweten. En overstuur zou zijn geraakt… zei ze dat ze net bedacht had om koffie te gaan halen.
In die tijd was koffie waarschijnlijk nog een redmiddel, nu zou ze toch echt met iets sterkers moeten komen om de boel te sussen…
Maar zoals jullie begrijpen was ik op de hoogte dat ik Mevrouw van Zeeland nummer 3 zou worden.

Later, tijdens de voorbereiding voor het praatje dat ze tijdens de officiele trouwplechtigheid zou doen,  wilde ik nog wel even kwijt dat ik graag het ja-woord wilde uitspreken. Maar absoluut géén Ja zou zeggen op de zin: Tot de dood ons scheidt”. Dat vind ik zo hypocriet, zeker in ons geval na andere relaties te hebben gehad en eigenlijk kun je dat ook niet beloven, want wie weet nou echt waar je aan begint.

“Ik blijf tot de liefde daar is” sprak ik en zie ik ben er nog, ik geef niet op na de eerste de beste tegenslag.

 

We lachten nog bij het idee van 25 jaar getrouwd zijn en dachten dat zeker niet te gaan halen gezien onze leeftijd…
De 25 jaar vlogen voorbij en het was zeker niet altijd rozegeur en maneschijn…
Periodes van ‘dicht bij elkaar zijn’ en ‘even elkaar niet kunnen vinden’ wisselden zich af. Het had misschien niet altijd met het leeftijd verschil te maken, maar we zaten zo nu en dan toch in heel verschillende fases van het leven.

Ik zo vol van energie, nog zoveel willen en Jan al zo tevreden met hoe het was. Toch durfde hij het aan om samen met mij voor een kind te kiezen… Onze Floris, die zoveel voor ons beiden betekent.
Ook de stap om te emigreren bleek een mooie nieuwe fase in ons huwelijk… heerlijk alles samen doen was het plan… maar ook hierin werd ik zo nu en dan onrustig, maar vonden we elkaar telkens weer opnieuw.
Liefde en respect, elkaar de ruimte blijven geven en blijven communiceren is denk ik wat ons huwelijk bijzonder maakt. Uiteindelijk zijn we toch gewoon 2 mensen die elkaar sterker maken, kunnen motiveren, uitdagen en samen als vrienden onder één dak leven…

Een huwelijk is een vriendschap met een beetje meer… en dat meer daar zit het hem dat moet je in elkaar willen zien en stimuleren…

Denk dat we dat maar moeten vieren 25 jaar echte vriendschap…
Dank je wel Jan dat ik jou vriendinnetje en een beetje meer mag zijn.

En dit muziekje past er wel mooi bij…. 

Omhul me met woorden, verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

6 Comments

 • Cissy Reply

  Zo heerlijk te lezen dat jij je geluk met Jan gevonden hebt. Ennook zo fijn dat Jan degene tegen kwam die het geluk bij hem terug bracht. Ik ken Jan niet en jou maar n beetje maar je kan wel zien en lezen dat dit goed zit! Je hebt het weer mooi verwoord Astrid. Hopelijk hebben jullie nog menig gelukkig jaar voor jullie.

  • Astrid van Zeeland Reply

   We gaan ervoor Cissy elke dag, elke week etc…beste beentje voor!

 • M.J.R. Goosen-van Zeeland Reply

  Heel mooi verwoord Astrid en helemaal waar. Precies zoals ik van buitenaf naar jullie huwelijk kijk. Jullie vullen elkaar aan en je houd er een goed gevoel aan over om jullie samen te zien…..Wens jullie nog heel veel mooie jaren. 💕💕

  • Astrid van Zeeland Reply

   Dank je wel lieve schoonzus…

 • Ans Reply

  Wat mooi Astrid zoals je jullie mooie liefde voor elkaar beschrijft.
  Houdt dit gevoel samen vast!
  Gefeliciteerd en we wensen jullie nog vele jaren in harmonie, met veel liefde voor en met elkaar en een goede gezondheid toe.
  Hartelijke groet, Gerard en Ans

  • Astrid van Zeeland Reply

   Dank je wel voor je lieve reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *