Liefde is altijd sterker…

 

St. Lucia KwaZulu-Natal

Ik pieker me suf of – en wat ik zou moet schrijven over de situatie in Zuid-Afrika.
De afgelopen dagen waren beslist geen feest en het is nog niet over.

Ik denk steeds aan een brief die een Zuid-Afrikaan schreef naar zijn landgenoten die Zuid-Afrika verlaten hebben. Die eerlijkheid, die openheid raakt me.
Dat we juist NU niet met zijn allen moeten zeggen dat je weg moet gaan. En dat we niet met het vingertje moeten wijzen, zo van ja we hadden dit al zien aankomen.
Maar ook dat als je een paspoort hebt van een ander land dat het tijd is om je uit de voeten te maken.
Zo werkt het namelijk niet!

Denk dat dit ook een hoofdreden is dat ik me er nog niet duidelijk over uitgelaten heb…
Reacties van anderen, de angst dat jij dit afkeurt!
Want ik snap wel dat het onvoorstelbaar is voor velen, dat je zoals wij hier wil blijven wonen…en toch willen we dat!

Hij schrijft ook dat als je Zuid-Afrikaners in het buitenland vraagt over hun leven in hun geboorteland, dat je prachtige herinneringen te horen krijgt over hun leven, dat de liefde voor hun vaderland diep zit en dat het altijd zal blijven trekken. Dat niets dat leven in Afrika kan evenaren.
Ik denk dat geremigreerde mensen dat gevoel ook kennen en ook degene die ooit hier op vakantie waren.

Zeg het me maar, wat het is… Afrika is een virus dat zich diep in je nestelt. Het stoot je af maar trekt je nog harder naar zich toe.

KwaZulu-Natal 2017

Ik lees een stuk in de Daily Maverick, over Twaalf kopstukken die deze opstand gepland hebben via sociale media, nadat zij de controle van hun politieke campagne verloren hadden.
Gauteng en KwaZulu Natal worden het hardst getroffen en ook nu alles in puin geslagen is en de winkels leeg zijn gaat het door. Voedsel transporten maar ook het brandstof transport ligt stil. Dit alles gebeurde een paar dagen nadat Oud-President Zuma de gevangenis inging na zijn minachting te hebben geuit om voor de rechtbank te verschijnen.
Ik schrijf er liever niet over want politiek is niet mijn ding en veel moet nog uitgezocht worden.

Voor mij zit de pijn bij de mensen die Zuid-Afrika lief hebben, die het opnieuw willen opbouwen. Mensen die jaren erover deden om zelf een boterham te verdienen, een zaakje startte. Personeel aannamen en weer een toekomst voor zichzelf en anderen zagen.
Covid kwam en is nog steeds actief en gaf de economie een flinke optater…en nu dit eroverheen. Er wordt al gesproken om als land terug te komen op het economisch niveau van wat er was, dat het 20 jaar gaat duren.

Ik lees berichten met vragen naar babyvoeding voor een kindertehuis, een persoonlijk bericht van één van mijn Facebook vrienden dat haar man niet geopereerd kon worden omdat personeel niet naar t werk kon gaan. Dorpen die afgesloten worden door de inwoners zelf om meer plundering te voorkomen. Mensen die, ik weet niet hoe ver, moeten reizen omdat de dichtstbijzijnde winkelcentra’s volledig vernield zijn. Taxichauffeurs die daar waar nodig de boel beveiligen en samen met politie en het leger proberen erger te voorkomen.

Soms is het ook lachwekkend als je de beelden ziet dat mensen een bankstel weghalen wat op de stoep moet staan omdat het qua grootte niet in het huis past. Of de man die met zo’n grote televisie loopt te slepen en die hij op geen enkele manier in zijn auto krijgt. En dan zeggen dat je steelt omdat je honger hebt… Hier zitten duidelijk andere ideeën achter.

KwaZulu-Natal 2017

Mooi is het dat mensen de handen ineen slaan en samen aan het opruimen gaan, samen proberen zo snel mogelijk weer de draad op te pakken. Zich organiseren om met beveiliging en vrachtwagens weer de weg op te gaan om voedsel te gaan leveren in de meest getroffen gebieden.
In de provincie Limpopo waar wij wonen was het enige ongemak dat de Mall een dag dicht was omdat er een gerucht van dreiging was. Gelukkig is er niets gebeurd en is alles rustig gebleven. Hier ligt de focus nog altijd op het Corona virus.
Zeelandhuys blijft dicht om risico op besmetting te mijden maar ook omdat er een alcohol ban is en nog altijd de avondklok geld. Al zou je dat de afgelopen dagen niet gedacht hebben zoveel volk was er ’s avonds op de been.
Wij klussen wat in en om het huis en zien uit naar 1 Augustus want als alles goed blijft gaan zien we dan eindelijk onze zoon weer.

Voor alle lieve vrienden die hier wonen of die familie of vrienden in Zuid-Afrika hebben en die op wat voor manier getroffen worden door alles wat zich hier nu afspeelt, wij leven met jullie mee. Jullie zijn in onze gedachten…

Omhul me met woorden, verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

6 Comments

 • Marie-Jose Reply

  Dit toont eens te meer je diepe liefde voor dit land. Die liefde verdwijnt niet bij tegenslag en ik kan het me helemaal voorstellen. Er komen hopelijk weet betere tijden aan, de Zuid-Afrikanen hebben een enorme kracht die ze door heel veel jaren en met heel veel tegenslag getoond hebben. Blijf van ze houden en van dat schitterende land.

  • Astrid van Zeeland Reply

   ❤️❤️❤️

 • Marijke Spooren Reply

  Ik sluit me volledig bij je aan Astrid, dat Africa virus kan je niet weg sluiten, je hebt het of niet. Samen sterk, gelukkig zijn er nog mensen die tonen wat solidariteit is en het ook in daden omzetten. Het land heeft een groot potentieel, als iedereen op zijn niveau een steentje bijdraagt kan het lukken. Bovenop het Covid virus nu dit, hadden jullie niet nodig. Als troost overal is er tegenwoordig onrust, ontevredenheid, catastrofes … de wereld veranderd, politiekers zouden de mens voorop moeten stellen ipv persoonlijke verrijking maar tja hoeveel maken hun beloften waar ? Veel sterkte voor jullie ❤

  • Astrid van Zeeland Reply

   ❤️❤️❤️

 • Lotte Reply

  Ik heb het ook dat virus! En daar ga ik me nooit tegen laten vaccineren, ik twijfel er niet over;) 😙 sterkte daar en ik duim met jullie mee dat Floris over een paar weekjes zonder problemen op bezoek kan komen

  • Astrid van Zeeland Reply

   Dat heerlijke Afrika virus is veel sterker dan welk ander virus en nu kan ik terug kijken op een heerlijk bezoek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *