De eerste bushveld zomer…

Regen en de koele ochtend zorgen voor meer vogels
Regen en de koele ochtenden zorgen voor meer vogels

Is de zomer al begonnen of zijn temperaturen van rond de 40 graden nog voorjaar. We hebben absoluut geen idee wat we kunnen verwachten hier in de Bushveld.
Dat het warm is daar zijn we inmiddels achter. ’s Ochtends zorgen dat de boel aan kant is…als je daar tenminste zin in hebt, op kantoor de airco aan om het nieuws via de computer tot ons te nemen of om gewoon lekker te gaan schrijven.
Rond 7en staat Jan op om met de honden te gaan wandelen … ik ben dan nog niet echt wakker maar kan wel het koffie apparaat aanzetten en de deur opendoen om het komende uur nog wat frisse lucht binnen te laten. Het wordt een heel ander verhaal als we een markt doen.
De kerstmarkten zijn voorbij en daar ben ik blij mee, want van kerstsfeer is geen sprake en heel eerlijk gezegd vind ik dat bij deze temperaturen ook nog waanzinnig moeilijk om het idee van kerst te krijgen.

Ook aan de wandel…the leopard tortoise

Begin december hadden we ons ingeschreven voor de Steenbokpan Boere Mark. Het kan zijn dat we gewend raken aan minder luxe, aan het eenvoudige harde boerenleven dat zich hier aan ons voltrekt in het droge noorden van Zuid-Afrika, maar dit is de eerste markt waar ik een beetje een goed gevoel bij kreeg. Er was sfeer en dat maakt het een stuk gezelliger.

Een ‘wereldwijf’ is van alle markten thuis…

De hele dag een DJ die Afrikaanse muziek speelt, we moeten er soms samen hard om lachen zo van ‘kijk ons nou’…. Die teksten…een beetje, nou ja laat ik er niet over uitweiden. Ik vind het steeds leuker worden en dus besluiten dat we 5 januari opnieuw naar de markt gaan. Dat betekent rond 8.00 daar zijn en iets voor 7-en weg … gepensioneerd en om 6.00 op!! Ja, het is toch meer dan een uur rijden.

waar we wonen

Dus onze VW polo maakt ook hier nog wel wat kilometers en na de reis van Stellenbosch naar Lephalale wisten we al wel dat een service beurt er snel aan zat te komen. Laten we hier nou geen VW garage hebben. De dichtstbijzijnde dealer zit in Mokopane/Potgietersrus en dat is twee uur rijden. Wat heerlijk denk ik dan zo zien we weer iets van dit stukje Zuid-Afrika en het was een prachtige rit door mooi bergachtig gebied en langs steile rotswanden…en zo nu en dan een dorpje met een voor ons niet uit te spreken naam. Helaas geen strak blauwe luchten maar wel goede wegen en nauwelijks verkeer. Van Mokopane zijn we nog even doorgereden naar de ‘Mall of the North’ in Polokwane, uiteindelijk was dat nu nog maar een half uurtje. Van winkelen kwam tot mijn teleurstelling niet veel, daar moeten we dan nog een keer voor terug, niet dat ik zo’n shopper ben maar soms heb je wel eens iets nodig dat in heel Lephalale niet te vinden is.

Zeer nuttig als insecten vangers

Maar thuis is het ook heerlijk hoor… vraag maar aan de eerste gasten die ik heb gehad. Nee geen overnachtingen maar Food & Wine Experience’s. De eerste was een ‘Asian buffet’ een kadootje van Hedwig iets waar ze naast het meebrengen van de ingredienten uit Nederland ook nog eens een volle dag voor in de keuken stond! Wat een vriendin. Helaas had ik niet de benodigde aantal gasten bij elkaar kunnen krijgen, maar marketing technisch gezien leek het me beter om het door te laten gaan. Dus schoven wij aan bij onze gasten en genoten samen van 12 verschillende gerechten en 3 wijnen. Dit was echt een uniek gebeuren, want ik weet niet of ik me nog snel aan een buffet als dit durf te wijden.

Asian buffet, met Hedwig

Afgelopen woensdag was er opnieuw een Wine & Food Experience en deze keer stond ik de hele dag in de keuken. Een dag van te voren het meeste voorbereid want met stroom onderbrekingen weet je het hier maar nooit. Ik had het idee ‘Wild’ te serveren en dat ligt hier niet in de supermarkt, maar ook de slager had het niet op voorraad terwijl hier dus voldoende bokken rondlopen, bestellen was geen probleem en toen ik op maandag het zo pure, schone vlees zag wist ik direct; deze slager heeft er een klant bij. Sorry hoor voor de vegetariërs onder jullie, maar toen ik het recept van een Peruaanse Topkok zag wist ik dit wil ik maken voor mijn gasten.
Het liep allemaal even anders als ik gepland had, niet qua eten hoor, maar het weer hielp even niet mee (meer lezen over het etentje ‘Klik Hier’, er staat een heel kort verhaaltje met foto’s op Zeelandhuys OpiKopi).

Harde wind en regen komen onze kant op

De 5 gasten waren heel tevreden, vooral de dame die nogal wat allergieën had (kostte toch heel wat meer tijd om alles in dezelfde stijl en smaak te houden) en dan ben ik het als gastvrouw ook. Ik heb nog twee dagen lopen glunderen dat het zo goed gegaan was, dat het eten perfect en de wijn geweldig en de kritieken lovend waren. Op de vraag of het mogelijk is om zo’n etentje vaker te doen met andere wijnen hoefde ik niet lang na te denken. Ik zie uit naar de volgende ‘Wine & Food Experience’.  Nu zien dat ik meer en meer mensen bereik, dat er praat in Lephalale komt. Want praatjes die vullen wij bij Zeelandhuys @ die Huys OpiKopi met heerlijk eten!

Thor en Blix 

Oh en natuurlijk moet ik nog even vertellen dat in de korte tijd dat we hier wonen, we al meer bliksem en donder hebben gehad dan in al die jaren in de Kaap…  eindelijk was daar dan de lang verwachtte regen…3 dagen op een rij aan het eind van de dag. De laatste dag heel veel wind erbij en een bui van 5 uur. Waar ze allemaal vandaan komen weet ik niet maar na de regen was de lucht vol met insecten, jammer want het zou heerlijk zijn om dan even buiten te zitten om te genieten van de koelte en de geur van het land.

Heel veel insecten,, vliegende mieren met zijde zachte vleugeltjes

Omhul me met woorden… verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

 

 

4 Comments

 • Moni Reply

  Weer een heerlijk verhaal om te lezen….
  Ik zit tijdens het lezen bijna naast je in de auto…. zie de mooie omgeving en ruik het onweer!
  Het wildmenu liet me watertanden en de komkommermousse met dille en gamba ga ik gauw ook maken!

  • Astrid van Zeeland Reply

   Moni, die mousse is echt heerlijk fris met warm weer. Als je het recept wil (Engels) dan laat maar weten hoor!

 • Marjolein Degens Reply

  Heerlijk Astrid om jullie ervaringen te lezen. Ik hoop dat je meer en meer mensen zult ontvangen voor je food and wine experience. Ik hoop het zelf ook te beleven op niet al te lange termijn. Succes samen en tot ziens. Xx. Marjolein

  • Astrid van Zeeland Reply

   Dank je wel Marjolein voor je reactie! Wat zou dat leuk zijn om jullie weer te zien en lekker bij te praten…begrijp dat er bij jullie ook veel veranderingen aan zitten te komen…ja onze kinderen worden groot en maken hun eigen keuzes. Leuk spannend en ook een heel klein beetje verdrietig! xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *