Picknicken op een Perzisch tapijt …

IMG-20160330-WA0012

Wat is je passie, waar durf je voor te gaan, wat vind je leuk en kunnen die dingen je pad bepalen… je de weg wijzen naar geluk.

Zit naar heerlijke muziek te luisteren … Never gonna give you up van Barry White … Radio 2… en het programma heet De zwarte lijst. Moet even denken aan alles wat met racisme te maken heeft maar schuif die woorden snel naar de achtergrond.

Never gonna give you up … een zinnetje wat je ook zou kunnen betrekken op jezelf. Ben je verandert of ga je nog steeds voor je dromen.

Wat is je passie, waar durf je voor te gaan, wat vind je leuk en kunnen die dingen je pad bepalen… je de weg wijzen naar geluk. In gedachten maak ik mijn lijstje op en eigenlijk is er in al die jaren niet veel verandert.

Lezen vind ik heerlijk dus vorige week stond ik in de boekwinkel me een beetje te oriënteren… zag een affiche en in dezelfde oogopslag een kookboek… herinnerde mij een social media bericht over een Zuid-Afrikaanse chefkok die een Michelin ster heeft gekregen.

De beste man heet JAN en is beslist niet mijn echtgenoot… alhoewel ze beiden van lekker eten en een mooi opgedist bord houden heeft de Jan van mij geen passie voor koken. Ik sta dus verlekkerd door het boek te bladeren en bedenk dat het niet al te moeilijk is, dat het een ‘French affaire’ is met South Africa. Dat vind ik een mooie combinatie en denk met liefde aan die prachtige Bordeaux blend wijnen die hier zeker zo lekker zijn en … een prettige bijkomstigheid… hier een fractie van de prijs van de wijnen in Frankrijk kosten.

Drie passie’s pak ik hier al in één alinea samen.

Ik voel Jan achter me komen staan en meekijken met wat ik lees …”Ach nee, Astrid” zegt hij je gaat toch niet weer een kookboek kopen. Mmmm denk ik deze is echt prachtig en buiten het feit dat het zo mooi in de kast staat, lees ik ze ook echt van voor naar achter. Maar ik laat het uit mijn hoofd praten…

Jan Hendrik van der Westhuizen1                                                                                                                foto’s Jan Hendrik (www.janhendrik.com)

Nu lach ik er om, want wat in mijn kop zit zit nog niet in mijn….

Ik zie een bericht voorbij komen dat Jan Hendrik van der Westhuizen een bezoek brengt aan de Private Hotel school in Stellenbosch, en ja nou ken ik daar wel wat mensen. Dus ik schrijf mijn vriendin… “My God I am jealous that you are going to meet this guy” … uurtje later een Appje met een uitnodiging.

En ik ben er natuurlijk….Wat een aardige man, leuk om te horen dat deze boerenzoon ook gewoon zijn dromen volgde… Een jongen die als 12 jarige al in de keuken te vinden was en nog net als toen kan genieten van de traditionele gerechten die zijn moeder en oma voor hem maakten. Hij hield ervan om te picknicken op een perzisch tapijt, om simpele gerechten mooi op te dissen…en de tafel te versieren met oude bijzondere spulletjes van de vlooienmarkt. Zijn oog voor mooi en perfectie (hij fotografeert ook alles zelf), smaak en de passie voor koken maakten dat hij de lat hoger en hoger legde. Zijn ouders kwamen na een reis naar Frankrijk thuis met een magazine van Air France en dat werd het doel…een restaurant in Frankrijk. Natuurlijk is het niet uit de hemel komen vallen, die ster… er is hard gewerkt. Een perfectionist, die Zuid-Afrikaanse recepten aanpaste aan de smaken van de Fransen, een heel chauvinistisch volk dat uiteindelijk totaal overstag ging voor zijn ‘Breath of French Air’. Het gelijknamige kookboek dat nu gesigneerd op mijn eettafel prijkt.

DSC05410

Bij JAN in Nice – Frankrijk aan tafel schuiven en er dineren, zal er waarschijnlijk niet van komen… alhoewel ik er natuurlijk wel van kan dromen… maar een aantal gerechten uit het boek ga ik zeker koken.

En ik verbaas me maar weer eens even hoe mijn dromen en passie’s zich met elkaar verweven, de prachtige mensen die op mijn pad komen en wat ik allemaal nog leer, allemaal dingen die me energie geven en die ik zo ontzettend in het leven waardeer!

 

Omhul me met woorden… verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *