Vlindernetjes vangen poezie

DSC05386

Wonen in de wijnlanden van Zuid-Afrika betekent ook omringd worden door prachtige wijn estates. Vergelegen in Somerset West waar in 1701 door Willem Adriaan van der Stel begonnen werd met bouwen, Boschendal waar 2 boerderijen van hugenoten werden samengevoegd in 1717 en Spier dat in 1700 eigendom was van een Duitse soldaat, die in dienst was van de Nederlands Oost Indische Company.

Dat laatste Estate is op een steenworp afstand van waar wij wonen en is het wijnestate dat op dit moment de meeste Kaaps Hollandse geveltjes heeft. Ik durf best een beetje op te scheppen over onze buren want het zijn er 21 en als je van deze architectuur houd moet je er echt gaan kijken.

Als je mijn Blog al wat langer volgt heb je Spier al wel een paar keer voorbij zien komen. Floris heeft er als vrijwilliger gewerkt met de roofvogels. We dronken er wel eens een drankje in een soort van Afrikaans – Oosterse sferen. De picknick grond werd door ons bezocht toen Mr Cat and the Jackal er op traden en verder namen we er regelmatig bezoekers mee naar toe.

flowers

Ik vond het de laatste jaren eigenlijk veel te toeristische en te rommelig, mistte de oude grandeur, de sfeer van het verleden. Maar ergens had ik gelezen dat er een markt gehouden werd. Dus in plaats van naar de Oude Libertas markt togen we naar Spier…bleek dat ik niet goed gelezen had…De markt is er alleen de laatste zaterdag van de maand. Maar bij het naar binnen rijden had ik in alle vlugheid wel gezien dat er een nieuw cafe & bakery was.

Dus toen duidelijk werd dat er geen markt was en Jan al wilde omdraaien zei ik: “He wacht nou effe, er is een nieuw koffie zaakje, laten we daar even gaan kijken”.

En zo kwamen we tot de ontdekking dat alles wat aan Moyo deed denken (Afrikaans party gebeuren dat ons een beetje teveel deed denken aan Disney entertainment) was verdwenen…en wat kwamen …nee, komen de gebouwen nu mooi uit. Prachtig gelegen aan een groene weide met de oude eik als eye- catcher.

old oak

Ik denk aan 10 jaar geleden…onze eerste kerst in Zuid-Afrika. We moesten nog ontzettend wennen aan kerstfeest in de zomer. Ik had geen idee waar ik alle ingredienten moest halen voor een kerstdiner en had er ook totaal geen zin om bij deze hitte hele dagen in de supermarkt en in de keuken door te brengen. Inmiddels is daar wel verandering in gekomen hoor, al is kerst nooit meer als in Nederland.

We gingen dus Kerst 2005 met vrienden vieren bij Spier en ik zie ons nog zo op het bankje rond de boom zitten.

hoghouse

Die oude majestueuze eik die midden tussen de prachtige oude gebouwen staat, viel toen totaal in het niet als je het vergelijkt met nu. De sfeer van vroeger is er weer voelbaar, maar daar heb ik niet veel tijd voor…om dat in te voelen…ik moet namelijk praten om de gang richting Hogshouse er een beetje in te houden, beetje de boel afleiden om mijn doel te bereiken.

Ja, je kent me inmiddels, ik ben er aardig goed in … komen waar ik wezen wil. Niet altijd een hele goede eigenschap maar dan beeld ik me maar in dat ik uit de tijd van de VOC kom en die hadden ook een doel voor ogen!

Vandaag bereik ik maar de helft. We strijken niet neer op het terras maar kopen verse kokos koeken en gaan naar huis. Wel met de belofte om terug te gaan als er markt is… Daar hoef ik niet lang op te wachten.

Collages cake

Afgelopen zaterdag was het Harvest markt, een heel rustige overzichtelijke markt, met een heel eigen en ook prettige sfeer. Veel kinderen vermaakten zich op het grote veld. De ouders hebben een plekje in de schaduw gezocht en genieten met vrienden van eten, drinken en hun vriendschap.

vlindernet

We doen een rondje markt en ik doe indrukken op en maak ondertussen foto’s voor de website. De vlindernetjes hebben iets sprookjes achtig doen me denken aan Meester Prikkebeen… altijd weer die link tussen mijn Moederland Zuid-Afrika en mijn Vaderland Nederland. Ik moet even stoppen met schrijven en luisteren naar de poetische tekst van het lied.

Boudewijn de Goot, Meester Prikkebeen

Via de marktkraampjes met zoete lekkernijen, een boeket met Bachelor balls, kazen en wijnen lopen we naar het pad met bomen… waar ik tussen de op de wind spelende vlaggetjes kinderen ontwaar…witte vlaggen die de sfeer zo mooi vangen. Sereen tegen het groen, het oude met het nieuwe verbinden.

witte vlaggetjes

Er zijn nog tal van tafeltjes leeg op het terras en wij gaan zitten aan de rand van het grasveld, zien stoere jongetjes stoeien en meisjes als elfjes dansen.

Het overheerlijke taartje van chocolade met pistache nootjes en dat van grapefruit-merengue horen bij deze mooie nazomer maar in plaats van koffie had ik beter voor een heerlijk glaasje Method Cape Classic, Sparkling wine, kunnen kiezen…. Maar wie weet. 

…“Terwijl de lapjeskat heel stil de passie preekt
Wie weet wat de dagen dit jaar zullen doen”…

MCC

Altijd een hoofd vol woorden
ideeën
fantasieën
gedachten
niet weten hoe te ordenen
In het nu zijn
en in een flash
terug in het verleden
Alle woorden verbinden met emoties
en zo verdwijnt alles in een leegte
die vraagt om papier…
Astrid, maart 2016

Omhul me met woorden … verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *