Het hoofd koel houden valt niet mee…

Zomer in Zuid-Afrika…er zijn volop branden in de West-Kaap, droogte in heel het land, politieke onrust, een onstabiele zwakke rand, water tekort … volle terrassen, een overvloed aan toeristen, zon en een hitte golf!

Met mijn pareo om loop ik door de tuinsproeier… na al het zwemmen in de vakantie baal ik wel het meest dat we na 10 jaar in Zuid-Afrika zijn nog altijd niet kunnen zwemmen in onze eigen tuin.
De temperaturen lopen op tot gemiddeld 35 graden…zo nu en dan een uitschieter naar boven. Overdag is het binnen zitten met de ventilator aan… en je gemak houden.
Het lijkt erop dat elk jaar als de school begint ook de temperaturen beginnen te stijgen… en zie als student het hoofd dan maar koel te houden.

Graad 8
graad 8/2012 en graad 12/2016

Daar heeft Paul Roos iets op gevonden. Alle eindexamen kandidaten komen de eerste dag van het Matric jaar kaal naar school.
Floris die hier in graad 2 begon met een dikke bos blonde krullen, werd gaande weg donkerder en de haarstijl werd tot groot verdriet van mij aangepast aan t Zuid-Afrikaanse standaard school kapsel. Geen sprietje haar mag de wenkbrauwen, oren of de kraag van zijn overhemd raken. Geen kleur of gel in het haar om er nog een beetje fancy uit te zien, wat heb ik er lang moeite mee gehad. En nu….eindelijk ben ik er aan gewend, gaat in graad 12 de regel in van Geen Haar! Tijdens de vakantie mag er geëxperimenteerd worden want het moet er toch af….dus de zwarte henna (die is overgebleven na mijn beslissing om mijn haar niet meer te kleuren) wordt nog even opgemaakt.

En dan mag mama twee dagen voor school alles eraf halen… er stond al een afspraak bij de kapper en die was nog nodig ook om het goed te fatsoeneren.
Ineens zie ik Floris met een ander gezicht….de ogen en de mond lijken van vorm verandert…de jongen is meer man. Hij lijkt met de dag beter te weten wat hij wil, gaat zijn droom najagen en ik voel me trots.
Het wordt een bijzonder jaar, er staat veel te gebeuren … net als met zijn haar, groeit hij … zoekt zijn weg, ontdekt wie hij is.

loesje

Hij gaat verdwalen, wat heerlijk en niemand weet de weg…

Omhul me met woorden … verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *