Doe het tuinhekje maar open…

DSC05054

Herken je het ook… Heerlijk er komt een lang weekend aan, wat zullen we allemaal gaan doen….
Dat was begin van de week.
Vanochtend sta ik onder de douche, me boos te maken omdat ik nog niets ondernomen heb!
En ik bedenk ook nog … gelukkig is het weekend bijna om… een zorg minder.
Als er aan me gevraagd wordt wat ik wil gaan doen dan kan ik me niets bedenken, of er schieten honderd dingen door mijn hoofd en denk direct….zeg jij nou eens wat we gaan doen.

Facebook komt me de neus uit, ik weet nu wel wat iedereen aan het doen is…en welke verjaardag partijtjes ik mis…
En nee, denk nou niet dat dit heimwee is want ik kende dit gevoel ook in Nederland.

Wetende dat jullie het allemaal druk hebben, maak ik me vooral druk over vriendschappen in stand houden. En als ik niet bij jullie kan zijn dan neem ik jullie vaak in gedachten mee…. vandaag dan maar tijdens een wandeling op de farm.

DSC05058

Ik loop dan hier het wit houten tuinhekje door, je kent het wel ouderwets met van die puntjes boven op. Het verharde pad over, dat de 4 huisjes met elkaar verbindt…een kort grindpaadje waar Blix een hekel aan heeft, hij loopt dan over het stoeprandje en dan kom ik op de farm-pad.

Eigenlijk een tractorspoor over de farm…vanaf het huis loopt het langzaam wat omhoog aan je linkerkant zie je een heuvel met druivenstruiken en aan de rechterkant een heuvel, de wal van de dam, met allerlei groene begroeiing.

Als je boven komt zie je aan de overzijde van het water het huis van onze Landlord ‘Chateau Beau Belle’. Een dam zie je hier op elke farm, het zijn door mensen aangelegde waterplaatsen, waarvan het water in droge zomers gebruikt wordt voor besproeiing…of in tijden van brand te gebruiken om te blussen. Minder leuk, maar wel spectaculair om te zien als dat met helikopters gebeurt.

De maan (het is overigens midden op de dag) staat boven de Helderbergen, een berg keten die overdag blauw grijs is en ’s avonds prachtige rood verkleurd. Met de dam aan mijn rechterhand loop ik nog een stukje de kant van de Helderbergen op.

DSC05056

Op het eilandje in de dam staat een Blue Crane, de ‘nationale’ vogel van Zuid-Afrika. Elk jaar broedt er een koppeltje en de laatste paar jaar mogen we van redelijk dichtbij de kleine aanschouwen, als zij zich ophouden tussen de druivenranken.

Het hoge schreeuwen dat we hier ook vaak horen is de roep van de Fish Eagle, maar helaas vandaag zijn ze er niet. Verder zitten er bij zo’n dam tal van watervogels voornamelijk eenden, maar ook ‘Weavers’. Ze bouwen ronde nestje in de vorm van een bolletje, geel is deze soort en er is er één die een voorliefde voor hondenbrokjes heeft gekregen. En zo nu en dan op ons terras vliegt om een brokje uit de hondenbak te stelen…

Het ‘Bishop Weaver-tje’ is zwart met rood, heel mooi getekend maar veel schuwer dan zijn soort genoot. Ik kom op een t splitsing en volg het pad naar links en wat verderop weer links…dan schijnt de zon heerlijk in mijn gezicht en komt de wind pal van voren.

Vanaf hier zie ik de huizen tegen de heuvels die Lynedoch (een buitenwijk van Stellenbosch waar ik woon) van Eerste Rivier scheiden…ik hoor het geluid van de trein die remt op het station van Lynedoch…en zie de Tafelberg -die vanaf deze zijde niet plat is-, Lionshead en Signal Hill … Wij noemen ze samen dan “Queen Elizabeth”…liggend op haar rug met de handen op de buik en neus in de lucht…

DSC05057

Dit pad is heerlijk lopen want het gaat geleidelijk aan naar beneden, waar de kleine lager gelegen dam ligt….een dam waar we hopelijk in een paar maanden…enkele dagen -vaak in de ochtend- de pelikanen zullen zien.
Hier aan deze kant van de farm zie je vaak de ‘Jackal buzzerd’ en de ‘Black Shoulder kite’ en de ‘Pergrine Falcon’…en heel veel ‘Guineafowls’ en ‘Francolins’. En niet te vergeten de schichtige ‘mongoos’ die bliksem snel het pad overschieten.

Nog één keer links af gaan en dan zie ik de Barn en de Cottages…bijna de kleine ronde gedaan…
Sorry, ik was in Nederland nooit zo met vreemde vogels bezig, dus ik heb geen idee hoe ze allemaal in het Nederlands heten. Aan jullie laat ik met plezier het google-en over!

Farm

Als het lekker weer is ga ik nog even voor op het terrasje zitten, wijntje erbij, de honden aan de voeten en de ‘Wheatear’, een zwart met wit vogeltje ter grote van onze merel, vliegt dan steeds door de tuin op en neer…onder luid koeren van de duiven als aanmoediging …

Op een vroege ochtend of late namiddag wandeling kun je hier het duikertje tegen komen…het kleinste hertensoort wat Zuid-Afrika heeft, ongeveer zo groot als een flinke golden retriever.

En wanneer het zomer is en als ik lang genoeg blijf zitten, dan zie ik de ‘Spotted Eagle Owl’ landen op het farmhek, hij blijft rustig op zo’n anderhalve meter afstand van Blix en Thor zitten en is helemaal gewend aan ons zolang we gepaste afstand houden.

Inmiddels is de zon gaan schijnen, misschien dan toch maar even naar de markt?
Ik moet nog wat foto’s maken voor de website …
Denk even aan een uitspraak van Marijke Helwegen, huppekee, Lipjes rood getuit en nog zo iets onzinnigs wat er achteraan komt, maar het helpt!

Omhul me met woorden…verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *